
در ابتدای این نشست که با حضور دکتر منصور معاون وزیر و رییس سازمان جنگلها، مراتع و آبخیزداری کشور، دکتر میرزایی مدیرکل مشارکت های مردمی سازمان، مهندس جمشیدی مشاور ویژه در امور حفاظت از جنگلها و دکترسمیعی مدیرکل روابط عمومی سازمان همراه بود، فرشید کریمی مدیرعامل موسسه مردم نهاد آوای تورنگ گیلان ضمن تقدیر و […]
در ابتدای این نشست که با حضور دکتر منصور معاون وزیر و رییس سازمان جنگلها، مراتع و آبخیزداری کشور، دکتر میرزایی مدیرکل مشارکت های مردمی سازمان، مهندس جمشیدی مشاور ویژه در امور حفاظت از جنگلها و دکترسمیعی مدیرکل روابط عمومی سازمان همراه بود، فرشید کریمی مدیرعامل موسسه مردم نهاد آوای تورنگ گیلان ضمن تقدیر و تشکر از اقدامات حفاظتی سازمان جنگلها و مراتع کشور در طی دو سال اخیر گفت: بدون شک اقدامات اخیر سازمان با توجه به شرایط و وضعیت کشور رو به بهبود بوده است ولی با این وجود تا نقطه مطلوب فاصله بسیار است.
کریمی با تاکید بر نقش مشارکت مردمی در توسعه پایدار کشور گفت: مطمئنا مردم و مشارکتهای مردمی یک ضلع اساسی در کنار دولتها و مجامع بین المللی به شمار می روند و همیاری مردم و مشارکت آنها در همه دستگاه های اجرایی مهم و برای دو سازمان حفاظت از محیط زیست و سازمان جنگل ها حیاتی و غیرقابل اجتناب است. ایشان در مورد همکاری سازمان و سمن ها افزود: مادامی که سازمان جنگلها ، کنگشران و سازمان های مردم نهاد را امین خود نداند یاآنها را پشت درهای بسته نگه دارد مطمئنا شاهد قضاوتهای ناعادلانه ای را از سوی سمن ها و کنشکران خواهد بود که این رویه قطعا به سود هیچ یک از آنها نخواهد بود.
مدیرعامل موسسه آوای تورنگ ضمن انتقاد صریح از مدیریت انحصاری در اداره کل منابع طبیعی استان گیلان و بی توجهی آشکار به ظرفیت فوق العاده بند ب ماده 29 گفت: متاسفانه علی رغم حضور پتانسیلهای مطلوب در خصوص مشارکت مردمی و همچنین وجود بیش از 21 سازمان مردم نهاد تخصصی در حوزه محیط زیست و منابع طبیعی توجه ای به این مهم نشده است. ایشان نبود انگیزه، فساد اداری، عدم باور به مشارکت مردمی و … را از مهمترین مشکلات و موانع این اهداف در استان گیلان تلقی کردند.
کریمی همچنان در بحث حفاظت از جنگلهای هیرکانی عنوان کرد: حفاظت از جنگلها باید در چارجوب توسعه پایدار روستایی تعریف شود. زمانی که به معیشت جوامع محلی و مشارکت آنها در بعد حفاظت بی توجهی شود هرگز نتایج مورد انتظار را کسب نخواهیم کرد. ایشان همچنین در مورد حفاظت افزود در حال حاضر روند حفاظت از جنگلها آتش نشانی محور است به عبارت دیگر زمانی که گزارشی از سوی مردم و یا جوامع محلی به سامانه حفاظتی اعلام نگردد حضور ماموران حفاظتی در جنگل را شاهد نخواهیم بود. ایشان همچنین با تلقی کردن حفاظت و ترویج به عنوان دو بال پرواز صیانت از منابع طبیعی گفت آموزش نیروهای قرق بان و جنگلبان در خصوص نحوه برخورد با متخلفین، جلوگیری از فساد اداری، پایش مکرر و فیزیکی از جنگلها، رفع برخورد سلیقهای، جلوگیری از تصرف مجدد اراضی خلع ید شده، توسعه مشارکت مردمی, استمرار آموزش و … تاکید کردند.
تشکیل دفتر تنوع زیستی در سازمان
مدیرعامل موسسه آوای تورنگ در پایان سخنان خود گریزی به تفکر اکوسیستمی و نگاه جامع در مدیریت جنگلها زد و گفت: متاسفانه گاها بعضی از مدیران و کارشناسان سازمان، جنگلها را فقط درخت می ببنید. ایشان افزود: قطعا نگاه به مدیریت و حفاظت از جنگل ها باید جامع ، تلفیقی و اکولوژی محور باشد زیرا جنگل مامن و ملجا تنوع زیستی و زیستمندان است و قطعا دیدگاه تک بعدی ظلم به آن است . کریمی خاطرنشان کرد به منظور درک روابط اکولوژیکی جنگلها . زیستمندان نیک است دفتر تنوع زیستی در سازمان ایجاد شود و این مهم را از ریاست سازمان خواستار شد.
دکتر منصور معاون وزیر و رئیس سازمان جنگلها، مراتع و آبخیزداری کشور هم ضمن تقدیر و پذیرش انتقادهای مطرح شده در خصوص عدم توجه به مشارکتهای مردمی و نواقص موجود در حفاظت از جنگلها گفت: یکی از مهمترین اولویت های بنده از زمان آغاز مسئولیت رئیس سازمان توجه و عنایت ویژه به توسعه مشارکتهای مردمی بوده است. هرچند در بسیاری از استانها اقدامات بسیار خوبی صورت گرفته است ولی در معدودی از استانها از جمله استان های شمالی ما با مشکل روبرو هستیم و کاملا هم این انتقاد را بر خود وارد می دانیم.
دکتر منصور بند ب ماده 29 احکام دائمی برنامه توسعه کشور را مهمترین نقطه غطف در بحث مشارکتهای مردمی تلقی کرد و افزود: در ااهداف و برنامه های پیش بینی شده سازمان به طور صریح به افزایش احاله مدیریتی به تشکلها، تعاونیها و سمن ها اشاره شده است و در طول یکسال اخیر بیش از 400 قرارداد در زمینه های حفاظتی، ترویجی، گیاهان دارویی و … منعقد گردیده است.
رئیس سازمان جنگلها و مراتع کشور گفت: ما در سازمان، مجموعه های مردم نهاد را نه تنها رقیب خود تصور نمی کنیم بلکه آنها را امین، همکار و شریک خود در صیانت از جنگلها و مراتع کشور می دانیم و بر این باور هستیم که مردم و مشارکت های مردمی نقش بسیار ارزنده ای در نیل به اهداف سازمان دارد. ایشان همچنین خواستار همکاری و همیاری سمن ها در خصوص اطلاع رسانی از اقدامات خوب و مثبت سازمان در خصوص حفاظت از جنگلها، آبخیزداری و … با تمامی مشکلات موجود شدند.
دکتر منصور در خصوص عدم توجه به مشارکتهای مردمی به ویژه بند ب ماده 29 از جمله مدیریت و حفاظت مردمی گفت: حفاظت از جنگلها و مراتع توسط تشکلها، سازمان های مردم نهاد و تعاونی ها هیچ منافاتی با حفاظت آن از سوی یگان سازمان ندارد و کاملا مطابق با قوانین قابل انجام است. ایشان به منظور بررسی و حصول نتایح مثمر به ثمر در خصوص بهبود شرایط در استان های شمالی کشور و ضمن دستور ویژه جهت بررسی خاظرنشان کرد: زین پس استان های شمالی کشور به صورت ویژه ای زیر ذره بین ستاد خواهند بود تا بستر برای مشارکت و تحقق اهداف سازمانی میسر گردد.
در ادامه این نشست مهندس جمشیدی مشاور ویژه در حفاظت از جنگلها و همچنین دکتر میرزایی مدیرکل مشارکتهای مردمی هر یک به اهمیت مشارکت مردم در حفاظت از جنگلها پرداخته و اهتمام خود را برای بررسی وپیگیری امور اعلام نمودند.
نظرات