مدیرکل منابع طبیعی گیلان: غرس پالوونیا در اراضی ملی ممنوع است/ مدیر جنگل آموزشی: فقط یک نمونه پالونیا مهاجم است!

مدیرکل منابع طبیعی گیلان: غرس پالوونیا در اراضی ملی ممنوع است/ مدیر جنگل آموزشی: فقط یک نمونه پالونیا مهاجم است!
اسفند 10, 1400
82 بازدید

علیپور ملکشاه، محقق درخت پالونیا:
فقط یک نمونه پالونیا مهاجم است/ موسسه تحقیقات جنگل‌ها گونه غیرمهاجم را معرفی کرده است

دکتر اختری مدیرکل منابع طبیعی استان گیلان در نشست با سازمان های مردم نهاد در خصوص کشت درخت پالوونیا گفت: مدتهاست اداره کل منابع طبیعی موضع رسمی خود را در خصوص کشت گیاه پالوونیا اعلام کرده است و بر طبق نظر کارشناسان این اداره کل ماهیت این درخت مهاجم تلقی شده است و غرس آن در اراضی ملی ممنوع است اما با این حال در اراضی مستثنیات مدیریتی از سوی اداره کل نمی تواند صورت گیرد.  اما علیپور ملکشاه، مدیر جنگل آموزشی و تحقیقاتی دانشگاه علوم کشاورزی گرگان و محقق پالونیا می گوید: استناد معتبری که از سوی مخالفان مبنی بر مهاجم بودن پالونیا مطرح می شود سایت  وزارت کشاورزی آمریکا است، در حالی که در این سایت گونه تومونتوزا به عنوان گونه مهاجم معرفی شده است نه دیگر گونه ها.

بازار؛ گروه کشاورزی: درخت پالونیا گونه ای پر از حرف و حدیث است که اگرچه بیش از ۳ دهه است در ایران کشت می شود اما هنوز در مورد کشت یا عدم کشت آن اختلاف نظراتی وجود دارد. به طوری که برخی کارشناسان معتقدند این درخت گونه ای مهاجم است و برای زیست و بقای دیگر گیاهان خطر ساز است. با این وجود کارشناسانی که در خصوص پالونیا مطالعه و تحقیق کرده و به صورت آزمایشی اقدام به کشت آن کرده اند می گویند این درخت به هیچ وجه حالت تهاجمی ندارد و خطری برای محیط زیست ندارد.

در این راستا خبرنگار «بازار» گفت و گویی با «دکتر علی‌اکبر محمد علیپور ملکشاه، مدیر جنگل آموزشی و تحقیقاتی دانشگاه علوم کشاورزی گرگان» انجام داده است و پیگیری عمده مباحث پیرامون درخت پالونیا شده است. شرح این گفت و گو را در ادامه می خوانید.

بسته به شرایط آب و هوایی دوره صنعتی شدن چوب درخت پالونیا از ۷ سال تا ۱۵ سال متغیر است و همچنین درخت پالونیا این قابلیت را دارد که بین ۷ تا ۱۰ دوره مورد بهره برداری قرار بگیرد

*به عنوان سوال اول در خصوص تحقیقاتی که  در سایت تحقیقاتی دانشگاه گرگان روی درخت پالونیا تا به حال انجام داده اید توضیحاتی بدهید.
بنده ۲۰ سال است مدیر این سایت تحقیاتی هستیم و از سال ۱۳۷۰ در این محل اقدام به کشت پالونیا فورتونی کرده ایم. در حقیقت درخت پالونیا در مساحتی به میزان ۱۰ هکتار  کشت شده است و عمدتا مطالعاتی در خصوص میزان رشد، مطالعات اکولوژی و جنگل شناسی آن صورت می گیرد. همچنین کلیه تحقیقات و پروژه های دانشجویی در دوره های ارشد و دکتری در این محل انجام می شود. با توجه به اینکه در دانشگاه گرگان رشته هایی همچون جنگل، چوب و کاغذ وجود دارد و دانشجویان چوب و کاغذ عمدتا در خصوص کاربرد چوب پالونیا و دانشجویان رشته های جنگل در مورد میزان رشد و بررسی میزان سازگاری پالونیا در این مکان تحقیق و پژوهش می کنند.

جالب است بدانید ما حتی در این مجموعه درختان پالونیا ۱۹ ساله ای داریم که قطری به اندازه ۱۲۰ سانتی متر دارد!

*پالونیا چند گونه دارد و کدام گونه های آن در ایران قابلیت کشت دارد؟
در موطن اصلی اش، چین، ۹ گونه اصلی دارد اما در ایران دو گونه به نام های تومنتوزا و فورتونی وارد شده است. در حقیقت گونه تومنتو زا از سال ۱۳۱۵ در باغ گیاه شناسی دانشکده کشاورزی کرج کشت شده و دوره دوم در سال ۱۳۳۶ توسط سازمان جنگل‌ها  در باغ گیاه شناسی نوشهر کشت شده اما چون در آنجا سطح آب بالا نبوده این درخت نتوانسته به حد کافی رشد داشته باشد و به همین دلیل ادامه پیدا نکرده است. تا اینکه در سال ۱۳۷۰ مهندس عباسی گونه فورتونی را در جنگل تحقیقاتی دانشگاه گرگان کشت کردند.

استناد معتبری که از سوی مخالفان مبنی بر مهاجم بودن پالونیا مطرح می شود سایت  وزارت کشاورزی آمریکا است، در حالی که در این سایت گونه تومونتوزا به عنوان گونه مهاجم معرفی شده است نه دیگر گونه ها؛ اما مخالفان این گفته را به عنوان استنادی بر مهاجم بودن تمام گونه های پالونیا قرار می دهند.

در مورد مهاجم بودن یا نبودن درخت پالونیا اختلاف نظرهای بسیاری وجود دارد. در این خصوص نظر شما چیست؟
ما تحقیقات بسیاری در این خصوص انجام داده ایم و به نتایج ارزنده ای نیز رسیده ایم که یکی از این نتایج در خصوص مهاجم نبودن پالونیا است.

گفتنی است مساله ای که مطرح است و مخالفین نیز به آن دامن می زنند مساله مهاجم بودن پالونیا است و استناد معتبری که از سوی مخالفان مطرح می شود نیز سایت  وزارت کشاورزی آمریکا است. این در حالی است که در این سایت گونه تومونتوزا را به عنوان گونه مهاجم معرفی کرده است نه دیگر گونه ها را اما مخالفان این گفته را به عنوان استنادی بر مهاجم بودن تمام گونه های پالونیا قرار می دهند.

موسسه تحقیقات سازمان جنگل‌ها نیز در تاریخ ۹ اسفند ۱۳۹۵ گونه فورتونی را غیرمهاجم معرفی کرده است.

برچسب‌ها:, , ,